Mina favoritböcker om minimalism

Många av er frågar efter boktips, och visst är det en ganska oslagbar känsla att låta sig uppslukas av något riktigt, riktigt bra? Nedan har jag sammanställt en lista över de mest inspirerande böckerna jag läst på temat minimalism, och jag kan varmt rekommendera dem allihop.

Goodbye, Things: The New Japanese Minimalism (Sakasi, 2017). Det här är inte en praktisk guide till minimalism, och det är just det jag gillar. Det är inte här man får lära sig begrepp som ”spark joy”, ”packningsparty” eller ”tremånaderslåda”, istället fokuserar Fumio Sakasi på de psykologiska och emotionella aspekterna av att minimera sitt ägande – och det är ganska uppfriskande. Det är fina och personliga texter om hur minimalism kan förbättra den totala livskvalitén, om att skapa ökad medvetenhet kring sina livsval och att hålla egot i schack. Intressant och tankeväckande läsning som jag gärna återkommer när saker och ting behöver sättas i perspektiv.

Essential: Essays by The Minimalists (Fields Millburn & Nicodemus, 2012). Joshua och Ryan, bakom theminimalists.se och Minimalism: A Documentary About the Important Things, har här samlat några av sina populäraste blogginlägg. Det är essäer som berör allt från ekonomiska till fysiska och mentala aspekter av minimalism. En jättebra introduktion för den som är nyfiken på minimalism och vill plocka russinen ur kakan, snarare än att läsa en komplett guide från pärm till pärm.   

Minimalism: Live a Meaningful Life (Fields Millburn & Nicodemus, 2011). Även det här är en bok av Fields Millburn/Nicodemus, och om jag måste välja en favorit bland deras böcker så är det den här! Den påminner lite om Goodbye, Things på så vis att den fokuserar på allt det där som inte är saker/rensande. Boken är uppdelad i 5 delar (som jag inte ser någon vits med att försöka översätta); 1) health, 2) relationships, 3) passions, 4) growth, och 5) contribution. Väldigt inspirerande och tänkvärt när man kommit till den punkten att det mesta är utrensat och funderar på vad som kan vara nästa steg. Alltså är det här läsning som eventuellt lämpar sig bäst för den som kommit en bit på den minimalistiska vägen, men också för den som är obrydd av sina saker och vill fokusera på andra minimalistiska aspekter. 

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less (McKeown, 2014). Om att minimera sina åtaganden för att ringa in och förbättra kvalitén på det man egentligen vill lägga sin energi på. Om att prioritera och våga säga nej. Tyvärr blir det en hel del upprepningar genom boken (vilket är en smula ironiskt med tanke på titeln), men innehållet är så inspirerande att det vägs upp. Egentligen tänkt för arbetslivet, men här finns idéer och strategier att applicera på alla delar av livet.

An edited life: Simple Steps to Streamlining your Life, at Work and at Home (Newton, 2019). Jag ÄLSKADE den här boken, som handlar om att rensa, förenkla och effektivisera hemmet, kalendern, träningen, det sociala livet, egentiden, garderoben, budgeten, det digitala livet, skönhetsrutinerna och arbetet. Det är en sån där maxat tipsig bok, komplett med checklistor och scheman – supernördigt och väldigt härligt. Dessutom är författaren skitrolig.

The Joy of Less: A Minimalist Guide to Declutter, Organize, and Simplify (Jay, 2016). Den första boken jag läste på temat minimalism var Marie Kondos ”The Life-Changing Magic of Tidying Up”. Jag gillar Marie (vem gör inte det, hon verkar ju vara jordens vänligaste kvinna) och tror i stort sett på hennes metod, men känner att det ibland blir lite för flummigt och lite väl pryl-orienterat. Däremot gillar jag den sinnliga aspekten av minimalism som Marie Kondo representerar, och det är just det som Francine Jay, som skrivit den här boken, också är så bra på. Det här en varm och mysig nybörjarguide för den som är nyfiken på minimalism (glädjande nog med ovanligt mycket fokus på miljöfrågor, jämfört med andra böcker i samma kategori!).

Lightly: How to Live a Simple, Serene and Stress-Free Life (Jay, 2019). Det här är en slags förlängning av ovan nämnda titel, och den behandlar minimalism utifrån lite andra infallsvinklar än den förra. Mer hälsa och livsstil än rensning och organisering. Läsvärt för den som kommit förbi det mest intensiva rensningsstadiet, med andra ord.

Clutterfree with kids: Change you Thinking. Discover New Habits. Free your Home (Becker, 2014). Det är ingen underdrift att säga att Joshua Becker hör till pionjärerna inom kategorin amerikanska minimalistiska bloggar. Och det här ÄR en väldigt amerikansk, och ärligt talat ganska präktig, författare. Men bortsett från vissa klichéer och en hel del Jesus-referenser är det här bland det bästa jag läst om kombinationen minimalism och barn. Det är en guide till hur minimalism kan appliceras på familjeliv, snarare än en guide till hur du rensar och organiserar på bästa sett. Inspirerande och peppande, tycker jag.

Har ni några favoritböcker att fylla på listan med?

3 Svar på “Mina favoritböcker om minimalism”

  1. Och jag glömde skriva hur superfin bloggen blivit! Jag har saknat den när den låg nere. Så kul att du är igång igen!

    Lotten säger:
  2. Jag älskar Anna Newton från The Anna Edit. Hon är fantastisk! Jag har dock inte läst hennes bok så det är nog dags för det nu! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *