Minimalism

Låt oss börja med att avmystifiera vad minimalism egentligen är. Minimalism är ingen hemlig klubb där alla medlemmar har knäckt en kod som inga utomstående förstår, eller en tävling där deltagaren med minst saker vinner. Minimalism handlar om att skala bort överflöd för att frigöra resurser till det som är viktigt. Resurser som tid, fokus, energi och pengar. I praktiken kan det innebära att göra sig av med överflödiga saker för att reducera tiden som läggs på att städa, organisera, reparera och ta hand om sitt hem, att gå ner i tjänst för att möjliggöra en mer balanserad fritid, eller att minska sin konsumtion för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar. Minimalism kan appliceras på hela ens livsstil eller på några få utvalda delar. Det finns inga rätt eller fel, och det behöver inte vara en så himla stor grej.

Minimalism som idé, däremot, ÄR numera en stor grej. Det är en rörelse som växer för varje dag, inte minst tack vare amerikanska The Minimalists dokumentär ”Minimalism”, japanska Marie Kondos storsäljare ”The Life-Changing Magic of Tidying up”, och naturligtvis den explosionsartade ökningen av bloggar och instagramkonton som behandlar ämnet. Numera finns det därför lika många definitioner av minimalism som det finns minimalister, men den som ringar in rörelsen bäst är enligt min mening den amerikanske författaren Joshua Becker. Han definierar minimalism så här: ”Minimalism is the intentional promotion of the things we most value and the removal of anything that distracts us from it”. Spot on, om du frågar mig alltså.

För ponera att du fick möjligheten att vända blad och göra en total nystart i livet. Vad skulle du då vilja vakna upp till imorgon? Vad är egentligen viktigt? Det är nog ganska få av oss som drömmer om hem i behov av ständigt underhåll, om konsumtionslån, stress, övertidstimmar och utmattning. Känslan av att alltid ligga efter och aldrig räcka till. Ändå är det så samhällsnormen ser ut idag. Vi lever i en konsumtionsdriven värld som hetsar till att alltid söka mer, bättre och större. Trots att vi innerst inne vet att det inte är något av detta som kommer göra oss lyckliga. Tvärtom så distraherar allt detta oss från att vårda det som faktiskt kan generera långsiktig lycka och förnöjsamhet. Ett minimalistiskt förhållningssätt till livet handlar om att ifrågasätta, utmana och frigöra sig från just dessa normer. För egentligen vill vi bara vara lyckliga, eller hur?

Det finns lika många sätt att leva minimalistiskt som det finns minimalister, men vad som är gemensamt för de som väljer en sådan livsstil är att de nått insikten om att mindre ofta är bättre. Fördelar? Minskad stress, minskade utgifter, mer tid för de närmsta, mer tid att ägna sig åt aktiviteter som skapar glädje, och bättre förutsättningar för att leva hälsosamt. Med mera. Precis som vilken livsstil som helst kan och ska minimalism anpassas efter de egna förutsättningarna och behoven. Man plockar russinen ur kakan och skapar sin egen version, och benämner den hur man vill eller inte alls. Poängen är att skapa en ökad medvetenhet kring de val man gör, för att på så vis få en bättre livskvalité.