Minimalism

Minimalism är numera en väletablerad livsstil och rörelse för personer som medvetet väljer att leva med mindre. Inte minst tack vare amerikanska The Minimalists dokumentär ”Minimalism”, japanska Marie Kondos storsäljare ”The Life-Changing Magic of tidying up”, och naturligtvis den explosionsartade ökningen av bloggar och instagramkonton som behandlar ämnet. Numera finns det därför lika många definitioner av minimalism som det finns minimalister, men den som ringar in rörelsen bäst är enligt min mening den amerikanske författaren Joshua Becker: ”Minimalism is the intentional promotion of the things we most value and the removal of anything that distracts us from it”. Minimalism handlar alltså om att skala bort överflödet för att frigöra resurser till det som är viktigt. Resurser som tid, fokus, energi och pengar. I praktiken kan det innebära att göra sig av med överflödiga saker för att reducera tiden som läggs på att städa, organisera, reparera och ta hand om sitt hem, att gå ner i tjänst för att möjliggöra en rikare fritid, eller att minska sin konsumtion för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar.

Ponera att du fick möjligheten att vända blad och göra en total nystart i livet. Vad skulle du då vilja vakna upp till imorgon? Vad är egentligen viktigt? Det är nog ganska få av oss som drömmer om hem i behov av ständigt underhåll, skuldsättning, stress, övertidstimmar och utmattning. Känslan av att alltid ligga efter och aldrig räcka till. Ändå är det så samhällsnormen ser ut idag. Vi lever i en konsumtionsdriven värld som hetsar till att ständigt söka mer, bättre och större. Trots att vi innerst inne vet att det inte är något av detta som kommer göra oss lyckliga. Tvärtom så distraherar allt detta oss från att vårda det som faktiskt kan generera långsiktig lycka och förnöjsamhet. Ett minimalistiskt förhållningssätt till livet handlar om att ifrågasätta, utmana och frigöra sig från just dessa normer. För egentligen vill vi alla bara vara lyckliga, eller hur? Det finns lika många sätt att leva minimalistiskt och det finns minimalister, men det som är gemensamt för de som väljer en sådan livsstil är att de kommit till insikt om att mindre ofta är bättre. Fördelar? Minskad stress, minskade utgifter, mer tid för nära och kära, mer tid att ägna sig åt aktiviteter som skänker glädje, och skapa bättre förutsättningar för att leva hälsosamt. Med mera. Det finns inga rätt och fel vad gäller minimalism, för precis som vilken livsstil som helst ska den att anpassas efter de egna förutsättningarna och behoven. 

Minimalist? Javisst. Jag fallit handlöst för det mesta som rör en enklare livsstil och gjort många förändringar för att skapa min egen version av det. Minimalism, downshifting, slow living, intentional living – begreppen är många. Men jag är ingen expert och jag är inte perfekt. Jag må vara minimalist i mycket, men precis som alla andra uppskattar jag ett visst mått av överflöd ibland, och precis som alla andra kan jag vara inkonsekvent och motsägelsefull. Med två små barn i familjen ändras dessutom vår familjs behov ofta, ibland från en vecka till en annan. För så fungerar ju livet. Med det sagt: En minimalistisk livsstil är en ständigt pågående process, inte ett tillfälligt projekt att bocka av.