Hållbar livsstil

Vi befinner oss mitt i en brinnande klimatkris, men hur många av oss förstår dess fulla innebörd? Att klimatkrisen är ett symtom på vår överkonsumtion, och att de konsumtionsmönster vi anammat i väst (och sakta men säkert sprider till övriga världen) är ohållbara? Oron för klimatet finns hos många av oss, och med alla dystra rapporter och debattinlägg som strömmar in genom våra nyhetsflöden och sociala medier kan känslan av hopplöshet ligga nära till hands. De flesta av oss vill ju trots allt dra vårat strå till stacken och hjälpa till, men var börjar man i en kris som är så stor och där problemen är så många? Vi kan omöjligt engagera oss i allt och det krävs stor kunskap för att avgöra var våra ansträngningar gör bäst nytta. Här kommer den lika utslitna som pricksäkra sägningen ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något” väl till pass.


Att byta ut tepåsen mot lösviktste är inte alls en dum idé, det finns ett starkt behov av att skapa nya fungerande föreställningar om vad god konsumtion är. Men den typen av punktinsatser kommer inte att räcka. De verkligt stora utmaningarna ligger dels i att genomföra grundläggande politiska förändringar, och dels i att som individ ta ställning och göra mer obekväma livsstilsförändringar. Vi måste sluta äta så mycket kött. Vi måste sluta flyga i tid och otid. Och framförallt så måste vi sluta konsumera en massa skräp.

Att leva mer minimalistiskt är bland det bästa du som enskild individ kan göra ur miljösynpunkt. Varenda sak vi konsumerar innebär nämligen en (mindre eller större) ekologisk belastning, oavsett om saken i fråga är konventionellt eller ekologiskt producerad. En minimalistisk livsstil innebär ofta mindre, men bättre och mer genomtänkt, konsumtion. Handlar du sällan har du förhoppningsvis också större ekonomiskt utrymme att göra hållbara val. Så hur gör vi för att konsumera mindre? Först och främst måste vi sluta lyssna på budskapen om att vi och våra liv inte duger om vi inte ständigt strävar efter mer, större och bättre. Vi behöver helt enkelt ta några ekologiska steg tillbaka och sluta använda konsumtion som identitetsskapande och fritidssysselsättning. Vi behöver också samarbeta. Därför att kollektiva problem kräver kollektiva lösningar. Och vi kan organisera oss genom att engagera oss. Så läs på så mycket du kan, engagera dig i sociala medier, gå på föreläsningar, stötta hållbara företag genom att köpa deras produkter, följ miljöarbetet i din kommun. Våga stå för din åsikt och ditt engagemang, och blir en inspiratör för dig själv och din omgivning!