Kapselgarderob

Vad är en kapselgarderob? Som aspirerande minimalist är garderoben ett av de roligaste projekten att ta sig an. Kläder är något de flesta av oss har ett stort överflöd av (vanligtvis använder vi 20 % av garderoben 80 % av tiden), och därför brukar det vara enkelt att komma igång med just garderobsrensningar. ”Capsule wardrobe”, eller ”kapselgarderob” som jag föredrar att kalla det, var ett av de första minimalistiska begreppen jag snubblade över. Det är ett konceptet som huvudsakligen går ut på att skapa en minimerad, kvalitativ garderob där alla plagg fungerar med varandra. Till ”kapseln” räknas dina vardagskläder, men inte accessoarer, träningskläder och underkläder. Konceptet har lika många varianter som användare, vissa mer regelstyrda än andra. En del väljer ut ett specifikt antal plagg som ska ingå i kapseln, och byter ut/lägger undan några av plaggen var tredje eller var sjätte månad. Det förekommer också regler om shoppingförbud förutom vid dessa kvartals- eller halvårsväxlingar. Tanken är att man då ska ha funderat igenom vad garderoben behöver kompletteras med. Låt dig inte avskräckas av alla dessa regler – se dem som inspiration snarare än en regelbok (själv har jag varken ett max antal plagg eller några säsongsbyten).

När jag började rensa bland mina kläder gick jag möjligen en smula för långt (som man så lätt gör när man är överpeppad). Jag rensade bort exakt allt jag inte gillade, och upptäckte först när jag var klar att det verkligen inte blev många plagg kvar. Det har därför tagit lång tid att bygga upp garderoben på nytt, och det finns fortfarande en del jag skulle vilja komplettera med. Fördelen med ett sådant, låt oss kalla det aggressivt, angreppssätt är att det bara blir favoritplagg kvar, och har man tidigare haft svårt att identifiera sin stil så borde de kvarvarande plaggen ge en hyfsat bra bild av vad man gillar. Nackdelen med samma förhållningssätt är, naturligtvis, att garderoben kommer eka tom. Och oavsett hur ens ekonomi ser ut är det sällan en god idé att gå ut och köpa sig en helt ny garderob i ett svep. Hellre låta den saken ta tid, och verkligen känna efter vilka plagg man faktiskt har behov av. Genom att bygga upp garderoben sakta finns det också mer ekonomiskt svängrum att välja god kvalité, som ofta både sitter bättre och håller längre. När jag upptäcker att jag saknar något lägger jag till det på min ”garderobslista” i mobilen, och så bockar jag av den efterhand som jag hittar passande plagg. Eftersom jag nu är nere på ett så begränsat antal plagg (se hela garderobens innehåll här) behöver jag inte lägga fram eller plocka undan kläder efter säsong, allt får plats i samma garderob. Några typiska säsongsplagg brukar dock läggas undan i en särskild låda under sommaren/vintern, men i övrigt gillar jag att ha överblick över hela garderoben. Många plagg går dessutom bra att använda året om. 

Så vad är då vitsen med en kapselgarderob, egentligen? För min del så har det varit ett sätt att ta kontroll över mina shoppingvanor, att bygga upp en basgarderob av god kvalité och att undvika felköp. Faktum är att jag aldrig upplevt att jag haft mer att välja på än just nu! Jag skulle sammanfatta kapselgarderobens främsta fördelar så här:

 • Den är kvalitativ och hållbar. För att du shoppar mindre och har råd att välja bättre.
 • Den sparar tid. Med färre (men mer genomtänkta) valmöjligheter går det snabbare att göra sig iordning om morgnarna.
 • Den sparar pengar. Med en väl genomtänkt garderob som faktiskt fungerar blir behovet av nyköp mindre.
 • Den kräver mindre förvaring. Det är en befriande känsla att få plats med hela garderoben på samma ställe. förutom att det tar mindre plats blir det mycket enklare att överblicka!
 • Det blir mindre tvätt. Alltså, även en kapselgarderob behöver såklart tvättas – men tvätthögarna blir definitivt mindre.

Om att hitta en röd tråd. Johnny Cash sa en gång att ”I’ll stop wearing black when they invent a darker colour”, och lite så jobbar jag också. Jag gillar svart, klassiskt, diskret. Punkt. Men det där är ju en högst personlig preferens, en kapselgarderob kan precis lika gärna vara färgstark och mönstrad. Det finns oändligt många artiklar och blogginlägg om vilka plagg som är ”rätt” att ha i en kapselgarderob. Att skumma igenom några av dem kan vara ett sätt att inspireras, men att kopiera någon annans garderob är sällan en bra idé. Däremot kan källor som Pinterest och Instagram erbjuda massor av bra inspiration. Spara ner alla bilder som fångar din uppmärksamhet, och börja sedan sålla. Använd de bilder som blir kvar för att komma underfund med vilka färger, snitt och vibbar du gillar. Feminint eller maskulint, minimalistiskt eller bohemiskt, dova eller klara färger, mönstrat eller enfärgat. Och så vidare. Du kommer med stor sannolikhet upptäcka att det finns någon slags röd tråd. Att sen hålla dig till den röda tråden kommer automatiskt leda till att det mesta i din garderob matchar, vilket är en viktig nyckel för att lyckas hålla garderoben minimerad. 

Utgå från hur ditt faktiska liv ser ut. Vid uppbyggnaden av din kapselgarderob är det värt att fundera på hur mycket tid du vill ägna åt klädvård. Till exempel: Jag har den senaste tiden fått erfara hur hopplös kombinationen småbarnsliv + plagg som behöver strykas är. Den tid det tar att stryka plaggen känns totalt bortkastad, eftersom det krävs mindre än 1 minut tillsammans med barnen innan de är skrynkliga igen (jag har fortfarande en del plagg som kräver strykning, men det är något jag försöker undvika vid nyköp). Alltså – köp plagg vars underhåll du mäktar med. Fundera också på vilka kategorier av plagg du behöver, och i vilka sammanhang du använder dem. Har du till exempel privata kläder på arbetet och i så fall: Finns det en klädkod? Om inte – vad trivs du bäst i att ha på dig på arbetet? Hur ser din fritid ut, vilka sammanhang har du varit en del av det senaste halvåret? På mitt arbete har vi ingen särskild klädkod, men jag trivs bäst när jag känner mig välklädd. För mig betyder det jeans eller byxor och en skjorta eller blus. Ibland klänning. Diskreta färger – oftast svart. Ledig tid går jag ”ut” någon gång i veckan. Släktkalas, middag eller fika på stan eller hos vänner, after work, en konsert eller ett biobesök. Några gånger om året finner jag mig själv i sammanhang som kräver lite finare kläder (typ dop/bröllop/större fester). Alltså behöver jag inte ha särskilt många plagg av den typen, och de behöver inte vara av superkvalité eftersom de sällan slits ut. Däremot investerar jag gärna i kvalitativa basplagg, eftersom de täcker mina behov 95 % av tiden. Vid vildare aktiviteter med familjen har jag gärna träningskläder eller jeans och t-shirt. Utöver det är jag en inbiten pyjamasentusiast!

Satsa på plagg av god kvalité. Du får vad du betalar för. Det gäller det mesta vi konsumerar, och kläder är inget undantag. Det betyder inte nödvändigtvis att du ska betala överpriser. Det betyder att du ska lära dig mer om hur olika material fungerar. Hur är de tillverkade, vad har de för egenskaper och hur kommer de hålla över tid? Kläder i de något högre prissegmenten är nästan alltid sydda med mer finess, tillverkade i bättre material, och har en design som håller över tid. Bra kläder håller för både kroppens och ögats slitage, och därför är det värt att spara och investera i ett fåtal sådana plagg istället för en större mängd lågkvalitativa plagg.

Gör en lista och en budget. Jag har som sagt en lista i mobilen, där jag skriver upp vad jag tycker mig sakna efterhand som jag upptäcker det. På så vis blir det enklare att planera nyköp och göra medvetna val. Sedan har jag ett särskilt konto som kort och gott heter ”Garderob” – till vilket jag för över en viss summa varje månad. Det fungerar otroligt bra, eftersom det innebär att jag alltid vet om jag har utrymme för att handla eller inte.

Det finns många sätt att starta på, men som kapsel-nybörjare hade jag gått tillväga ungefär så här:

 1. Lägg ut varenda plagg ur den befintliga garderoben på sängen (en dag när det mesta är tvättat, så att inget glöms bort).
 2. Släng allt du är minsta tveksam till i en hög på golvet.
 3. Provat igenom alla plagg som blev kvar på sängen (vilket förhoppningsvis bara är favoritplagg) och häng därefter in allt som känns rätt i garderoben. 
 4. Gå igenom högen på golvet. En hel del plagg borde kunna plockas bort direkt för att skänkas, säljas eller återvinnas. Sortera dessa plagg direkt i påsar, och gör dig av med dem så fort som möjligt.
 5. Stoppa alla plagg som blev kvar på golvet i en (eller flera…) sopsäckar och ställ undan dem några månader. 
 6. Inled ett par månaders köpstopp vad gäller kläder.
 7. Spara undan valfri summa på ett klädkonto månadsvis.
 8. Börja leva med din lilla garderob bestående av favoritplagg. Ta hand om kläderna, hitta sätt att variera dem, lägg märke till vad du saknar och ha en särskild lista för det i mobilen.
 9. Efter att de där månaderna passerat: Gå igenom klädpåsen du ställde undan. Plocka in det du saknat/vill ha/behöver i garderoben och gör dig av med resten på lämpligt sätt. 
 10. Shoppa nytt (eller nygammalt som i second hand) med eftertanke och måtta. Utgå från listan i mobilen där du skrivit upp vad du saknar, så kan du vara ganska säker på att det blir rätt.

Nu har du förhoppningsvis fått en god uppfattning av vad en kapselgarderob är och hur den kan byggas upp. Hör gärna av dig om du har några frågor!